Nakup novega sadnega drevja

V trgovini s sadnim drevjem izbiram in iščem kaj posaditi na domačem travniku. Moram malo osvežiti sadovnjak z novimi mlajšimi drevesi, starejša sadna drevesa, ki rastejo na travniku se bodo počasi morala umakniti.

Nakup novega sadnega drevja

Ne služijo več svojemu namenu. Vsako leto manj pridelka. Ja, tudi drevesa imajo svojo življenjsko dobo, enako kot ljudje. Ko takole hodim med policami v trgovini razmišljam kaj kupiti. Najraje imam jabolka, v voziček postavim tri sadike jablan. Vse tri enake sorte. Zraven dodam še sadiko hruške, sorte viljamovka, da vidim če mi bo uspelo pridelat domače žganje iz hrušk. Pa še dve sadike sliv plavkic sem vzel. Dovolj bo za letos. Lani sem posadil pet dreves, letos jih bom šest. Počasi bo ves moj sadovnjak z novimi drevesi. Stara sadna drevesa pa počasi podiram. Les bom porabil za kurjavo oziroma za kamin, ki je postavljen v dnevni sobi in ki pozimi pričara čaroben svet, sploh kadar zapade velika količina snega. Naslednje leto pa še posadim dve tri češnje in sadovnjak bo kot iz škatlice. Sadja bo dovolj za celo sezono, pa še za žganje ga nekaj ostane. Sadike sadnih dreves previdno zložim v prikolico, ki sem jo za ta namen priklopil za moj avto, prekrijem s ponjavo in se počasi odpravim proti domu. Doma sadike spravim v priročno drvarnico, skrbno zaklenem in se odpravim v hišo. Zdaj je na vrsti načrt. Kam posaditi nova drevesa. Iz predala vzamem velik zvezek, v njem je narisan travnik s vsemi posajenimi drevesi. Sem ga lansko leto narisal, ko sem začel s sajenjem novih sadnih dreves. Načrt sem pripravil, da ne sadim kar nekam brez veze. Da je lepo videt in še da je košnja trave med drevesi nemotena, da lahko s kosilnico brez skrbi vozim med drevesi.

Drevesa pa tudi potrebujejo dovolj prostora, da si ne jemljejo sonca. Na načrtu označim kje bom posadil, zaprem zvezek in ležem k počitku. Jutri bo naporen dan.