Na kakšen način lahko uporabljamo eterična olja

Kadar je govora o terapevtski uporabi za eterična olja, poznamo tri različne načine uporabe. To so aromatično, topično ter interno. Pri aromatični uporabi z inhalacijo eteričnega olja molekule vstopijo preko vohalnega sistema v limbični sistem naših možganov. Na takšen način lahko zelo učinkovito poskrbimo za dobro psihofizično stanje.

Pri topični uporabi eterična olja preko kože in sluznic prodrejo v krvni obtok. Na takšen način vplivajo na pospeševanje metabolizma ter na izločanje toksinov iz telesa. Interno pa lahko uporabljamo le olja terapevtske kakovosti in še to na izjemno pazljiv način.

Uporaba eteričnih olj v kulinariki

Sicer pa so eterična olja lahko tudi odličen dodatek k jedem. Lahko jih na primer uporabljate namesto začimb. Treba pa je še posebej paziti na to, da v jed ne nakapljate preveč kapljic. Najbolje je, da pri tem uporabite zobotrebec. Namočite ga v eterično olje in pomešate po jedi med serviranjem.

Še posebej dobro se eterična olja obnesejo v napitkih, smutijih, koktajlih pa tudi v sladicah, kot so na primer torte, piškoti, čokolade in pite. Omejitev je torej le v količini. Naj velja pravilo, da je manj več.

Kapljica različnih eteričnih olj

Kapljica eteričnega olja limone v kozarcu vode zjutraj lahko izjemno dobro nadomesti kavo. Takšna eterična olja namreč izjemno poživljajo. Poprova meta in divja pomaranča sta vrsti eteričnega olja, ki se odlično podata na čokoladne sladice. Klinčki ter cimet pa dobro pašeta na sladice z jabolki.

Kopel z eterični olji

Za boljši spanec se prav tako priporočajo eterična olja, kot so sivka, kamilica, čajevec. Lahko si naredite kopel z vodo in eteričnim oljem. Preden olje kanete v vodo, ga najprej kanite na žličko soli ali pa na žličko baznega olja. Na takšen način ga boste namreč veliko učinkoviteje razporedili po vsej vodi.

Za dojenčke pa lahko uporabite redčena eterična olja.