Kako pomembna je izobrazba pri iskanju zaposlitve

Pravijo, da so študentska leta najlepša leta, zato zelo veliko študentov zavlačuje svoj študij dokler lahko. Uživajo, delajo preko študentskega servisa in si zraven nabirajo delovne izkušnje. Na koncu nekateri dokončajo študij nekateri pa ga pustijo in se zaposlijo. Ampak koliko dejansko vpliva izobrazba pri iskanju zaposlitve?

Danes več ni pomembna stopnja izobrazbe. Pomembna je samo smer izobrazbe in predvsem delovne izkušnje. Zakaj? Eno je teorija in drugo je praksa. Po navadi se iz prakse največ naučimo, saj v teorije so vedno napisani perfektni scenariji, v praksi pa ni ravno tako. V šolah nas učijo zelo splošno, v nekem podjetju pa znajo biti stvari zelo specifične in če nimamo izkušenj se bomo težko znašli v katerikoli situaciji.

Veliko podjetij danes napiše, da iščejo to in to izobrazbo s toliko let delovnih izkušenj. Mladi imajo po navadi problem pri iskanju zahtevnih delavnih mest, saj za njih potrebujejo zelo dobro izobrazbo in hkrati zelo veliko let delovnih izkušenj, kar je skoraj nemogoče.

Kako pomembna je izobrazba pri iskanju zaposlitve

Nekatera podjetja znajo biti zelo nelogična, saj iščejo mlade ljudi z zelo dobro izobrazbo zraven pa še 10 let delovnih izkušenj. 25 letna oseba bo težko pokrila vse zahteve, ki jih to podjetje želi. Zato je dobro, da mladi začnejo čimprej pridobivati delavne izkušnje, saj jih bodo kasneje pri iskanju zaposlitve potrebovali. Dobra stran tu je lahko tudi, da se nam začne tudi šteti delavna doba.

Izobrazba je zelo dobrodošla, ni pa vse. Zato mladi danes veliko delajo na izobrazbi kot tudi na delovnih izkušnjah. Ravno zato po navadi tudi na faksih ne gre vse po planu in se študij zavleče, saj znamo kdaj pa kdaj dati delo pred faks. Če nam je to omogočeno potem ni nobenega problema. Študiranje več let je danes nekaj čisto normalnega, saj ljudje danes ne hodijo samo na faks ampak zraven tudi delajo in si počasi gradijo prihodnost.