Pri kakšnih stanjih se uporablja nevidni zobni aparat

Za nevidni zobni aparat je značilno, da je vse bolj priljubljena izbira pacientov, saj se ponaša s številnimi prednostmi. Sicer pa se takšna vrsta aparata najpogosteje uporablja za reševanje težav, kot so na primer križni ugriz, globok ugriz, razmik med zobmi in ne nazadnje za prekrivanje zob.

Kot že samo ime pove, je nevidni zobni aparat skorajda neviden. To pa je seveda odličen podatek za vse, ki dnevno delajo z ljudmi oziroma nastopajo v javnosti. Snemljive opornice, ki takšen aparat sestavljajo, lahko brez težav odstranite, ko se prehranjujete. Posledično vzdrževanje ustne higiene z doslednim čiščenjem lahko ostane na visokem nivoju.

Opornice nevidnega aparata morajo biti na zobeh nameščena vsaj 22 ur na dan

Ker se nevidni zobni aparat torej lahko sname, je treba dosledno upoštevati navodila ortodonta in aparat nositi vsaj 22 ur na dan. Odstranite ga seveda v času prehranjevanja in čiščenja zob. Posamezna opornica na aparatu pa lahko zobe premakne za približno 0,25 milimetra, nato pa se mora menjati z novo.

Same opornice se morajo menjati na sedem ali pa na 14 dni. Potem ko je dosežen določen rezultat, sledi še tako imenovana retencijska doba. To pomeni, da je treba opornice nositi še kar nekaj časa – odvisno od vsakega posameznika.

Kaj je končni cilj nošenja aparata

Ne glede na to, ali se boste odločili za nevidni zobni aparat ali pa za kakšno drugo vrsto pripomočka za ravnanje zob, je najpomembneje, da dosežete ustrezni končni cilj. To so zdravi zobje, lep nasmeh in ne nazadnje tudi primeren ugriz.

Na srečo se vse več ljudi zaveda, da samo zdravi ter pravilno uravnani zobje lahko omogočajo dovolj kakovostno žvečenje, pravilen govor in ne nazadnje tudi skladen videz obraza. Vse to seveda lahko dosežemo z izbiro pravega ortodonta, ki nam pomaga najti primeren zobni aparat.