Kako delujejo solarni paneli?

Napredek tehnologije skozi leta je omogočil izjemne izume. Solarni paneli so eden izmed njih. Lahko jih opazimo na strehah nekaterih hiš ali pa na kakšnih drugih območjih, ki so dobro obsijana s soncem. Z leti se njihova prisotnost povečuje, prav tako pa je to eden izmed trgov, ki dandanes vsekakor vztrajno raste. 

Strokovnjaki predvidevajo, da bo trg v naslednjih letih dosegel vrednost več bilijonov evrov. Vseeno pa je tehnologija, ki omogoča, da solarni paneli sploh delujejo precej kompleksne narave. Za učinkovito delovanje celotne mehanizacije je zato potrebnih kar nekaj komponent, ne le solarni paneli. Poglejmo si  še druge prisotne komponente, ki sestavljajo celoten sistem pretvorbe sončne energije.

Sončna energija v svoji prvotni obliki ne more biti shranjena, zato je za začetek potreben še pretvornik, ki bo omogočil ravno to. Potrebna je tudi mehanizacija, ki jo nato pritrdimo na streho in s tem postavimo podlago za nameščanje panelov. Za nameček pa je potreben še sistem, ki bo sledil in beležil proizvodnjo elektrike. Solarni paneli pa so seveda ključni del, da lahko celoten sistem sploh funkcionira. 

Pogosto so stanovanja, ki imajo nameščen tak sistem povezana tudi s komunalnim električnim sistemom. V primeru, da solarni paneli pridelajo preveliko količino elektrike obstaja možnost, da se le ta preusmeri v komunalni električni sistem. V primeru slabega vremena in dežja pa lahko tako zastonj črpamo skupno elektriko zaradi predhodne izmenjave. 

Sončna energija, ki smo jo zbrali in nato konvertirali s pomočjo pretvornika je lahko nato shranjena v za to ustvarjenih baterijah. Poznamo ogromno različnih vrst baterij in po večini se razlikujejo le v količini elektrike, ki jo lahko spravijo. Solarni paneli so tako dejansko le majhen del celotne mehanizacije, ki nato stoji za celotno pretvorbo. Če živite nekje, kjer je velika večina leta sončno vreme je tako investicija v sistem za solarno energijo prava odločitev za vas in vaše stanovanje.